Friluftsliv & äventyr

I Östergötlands bästa friluftskommun finns 368 sjöar, vackra vandringsleder och spännande äventyr som väntar på dig.

Friluftsliv – äventyrligt året om!

I Finspång ser vi naturen som våra naturliga ”gröna lungor”. Här har du nära till naturen var du än är eller bor. Vi är en av Sveriges sjörikaste kommuner. Med en tillgång av 368 sjöar skapar det fantastiska möjligheter för ett aktivt friluftsliv! Med friluftsliv menas vistelse utomhus i natur – eller kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. Här finns allt från bad och fiske, till att paddla kanot när sjöarna är öppna och att ta på sig långfärdsskridskorna och plocka fram sparken när isarna har lagt sig.

Arena Grosvad

På Arena Grosvad finns helheten för den som vill utföra en mängd olika aktiviteter eller vill hämta energi i vår härliga natur. Här finns något för hela familjen, den aktiva, föreningen, företaget och dig som privatperson. Du kan utföra aktiviteter som skidor, cykling, vandring, naturupplevelser, äventyrsbad, bad, relax, fotboll, squash, tennis, gym, inomhusidrott, bågskytte, friidrott, barnkalas, födelsedagar och konferensaktiviteter. Arena Grosvad är idag en av Östergötlands största idrotts- och rekreationsområde och läget är optimalt med närheten till naturen. Det är en naturlig plats för rekreation, träning och idrott.

Vandringsleder

Oavsett om du vill uppleva en magisk skogsvandring, en berikande kulturupplevelse eller varför inte en historisk vandring som tar dig bakåt i tiden så kan du uppleva det när du går någon av Finspångs alla vandringsleder

Foto: Crelle

Naturreservat

Finspång erbjuder en varierad och fantastisk natur med bland annat gamla barrskogar, lövskogar och eklandskap. Det finns ett flertal grönområden, djur och växtarter och drygt 30 naturreservat. Och fler kommer.

Kanotleder

Genom att paddla på någon av Finspångs kanotleder kan du få en riktigt härlig naturupplevelse. Sjöarna binds ihop av åar och vattendrag i ett omväxlande landskap och om vattennivån tillåter behöver du inte göra många lyft, utan istället maxar du njutningen när du glider fram i kanoten. Längs våra vackra kanotleder hittar du ordnade rastplatser och vindskydd.

Foto: Crelle

Foto: Crelle

Foto: Bernt-Joel Gunnarsson

På två hjul!

De många småvägarna i vår vackra och varierande natur passar bra att cykla på. Här kan du få hälsosam motion och skärpa sinnena medan du trampar på i ett fantastiskt landskap! Upptäck våra fem kartlagda och markerade cykelleder av varierande längd i olika skogsområden. Samtliga turer utgår ifrån Yxviken som ligger cirka 500 meter norr om Lotorp på vägen mot Igelfors.

Långfärdsskridsko

I Finspångs kommun hittar du ett av Östergötlands finaste områden för att åka långfärdsskridskor. Det finns gott om små och mellanstora sjöar. Längs stränderna breder skogen ut sig och du är verkligen mitt ute i naturen. Bråvallaskrinnarnas är en skridskoförening och är en del av Friluftsfrämjandet. På deras webbplats hittar du information om isar och annat som har med långfärdsskridskoåkning att göra. Friluftsfrämjandets skridskosektioner ordnar bland annat nybörjarkurser och prova-på-dagar under säsongen. I Finspång hyr de även ut utrustning för den som vill prova på.

Turistinformation

Värdskap är ett vackert ord. Ett ord som andas engagemang, omtanke och att du som gäst är viktig. Värdskap ska kännas i hela kroppen. För oss i Finspång betyder värdskap – konsten att få människor att känna sig välkomna.

turistbyrå broschyr