Typiskt Finspång

Historisk industristad med framtidstro

Finspång är en stad som präglas av sin rika historia och sitt starka industriella arv. Här hittar du ett samhälle som byggts upp kring innovation, hårt arbete och en strävan efter att alltid ligga i framkant. Finspång har varit en viktig knutpunkt för svensk industri i flera århundraden, med stolta traditioner inom järn- och stålindustrin som går tillbaka till 1500-talet. Finspång kallas faktiskt ”den svenska industrins vagga”. 

Naturens närhet

En av de mest typiska egenskaperna för Finspång är den vackra naturen som omger staden.

Här finns 368 namngivna sjöar, skogar och 125 km vandringsleder som gör det enkelt att njuta av friluftsliv året runt. Våra många naturreservat och rekreationsområden erbjuder fantastiska möjligheter för allt från fiske och kanotpaddling till svampplockning och fågelskådning. Finspång har rankats som bästa friluftskommunen i Östergötland och bland de bästa i Sverige – upplev kraften i Finspångs natur.

Levande kultur och fritid

Konts, musik, teater och fantastiskt många välbevarade kulturminnen.

Finspång är också känt för sitt rika kultur- och fritidsliv. Med ett brett utbud av aktiviteter och evenemang finns det alltid något att göra för alla åldrar och intressen. Vi har ett mycket aktivt föreningsliv, teatergrupper, musikarrangemang och konstutställningar som bidrar till ett levande och engagerat samhälle. Vår stolta tradition av hantverk och lokala produkter avspeglas i lokala marknader och festivaler som arrangeras.

Foto: Crelle

Modern innovation

Trots sina historiska rötter är Finspång en stad som blickar framåt

Vi är hem för många framstående företag inom teknik och energi, vilket gör oss till ett nav för modern innovation och utveckling. Finspångs näringsliv präglas av samarbete, nytänkande och en stark tro på framtiden. Vi satsar på hållbarhet och grön teknologi, med målet att vara en ledande aktör inom miljövänlig industri där samverkan är ett viktigt ledord. 

Gemenskap och trivsel

Det kanske mest typiska för Finspång är dock den starka gemenskapen och den välkomnande atmosfären.

Här känner man sig snabbt hemma, oavsett om man är född och uppvuxen i staden eller nyinflyttad. Vi värdesätter våra relationer och arbetar aktivt för att skapa en trygg och trivsam miljö för alla våra invånare. Finspång är en plats där man stöttar varandra och gemensamt strävar mot att skapa en bättre framtid.

Kraften i vattnet

Vatten har den magiska kraften att hitta fram till lekfullheten hos människan. Från liten till stor finns vattenlek för alla blötdjur – till och med för er alla badkrukor!