Kultur & musik

Finspång är platsen där historiens hammarslag samsas med dagens hårdrocksmusik och hållbar glasblåsarkonst.

Välkommen till Finspång - välkommen hit!

Här finns några av Sveriges industrihistoriskt mest värdefulla riksintressen, bland annat Finspångs slott och bruksmiljö, Häfla övre bruk och Sonstorps herrgård och bruksmiljö. Stärkta och stolta av vår historia, fortsätter vi att med kraft bygga vidare det moderna Finspång. Här finns många spännande platser som ger dig gedigna upplevelser.

Kultur i Finspång

Finspångs kommun har ett rikt och varierat utbud av kultur, unika historiska miljöer och mötesplatser. Utbudet ger dig möjligheter till omväxlande upplevelser året om. Finspång har fått en vacker och mångsidig mötesplats. Mitt i centralorten ligger Kulturhuset Finspång, en oas för kulturälskare. Detta hus har en lång tradition som mötesplats för både upplevelse och samtal! Idag finns det olika verksamheter i Kulturhuset som har i uppdrag att berika kultur – och fritidsliv.

Konsert och Kulturhuset

Finspångs slott

Finspångs slott är ett av landets största barockslott och ägs idag av Siemens Energy. I en underbart vacker miljö kan du njuta av slottet, omgivningarna samt orangeriet. I orangeriet huserar Turbinmuseet där du kan följa Gustaf De Lavals, bröderna Ljungströms och Curt Nicolins banbrytande uppfinningar, historik om företagets turbintillverkning med början från förra sekelskiftet. En intressant utställning av föremål i toppskick. Missa inte heller Sveriges äldsta vinstock, som du kan se genom glaspartierna vid Orangeriets entré.

Skogsröjet

I Rejmyre hittar du Sveriges trevligaste musikfestival Skogsröjet! Under en helg på sommaren förvandlar Skogsröjet Rejmyre till Röjmyre och har under åren haft stora hårdrocksartister som Alice Cooper, Helloween, Twisted Sister och Europe på besök.

Häfla Hammarsmedja

Häfla Hammarsmedja är ett av Sveriges mest välbevarade järnbruk med bruksmiljö. Ett unikt och komplett mindre järnbruk som visar utvecklingen av produktionsteknik under 300 år. Hammaren anlades 1682 och var verksam i 241 år. Smedjan ligger vackert beläget vid Hävla ström mellan sjöarna Regnaren och Vagnaren och har i stort sett stått stilla sedan den sista arbetsdagen 6 juni 1924. Varje sommar finns möjlighet till guidade turer. Guiden visar Hammarsmedjan, klensmedjan och sågverk som är bevarade med teknik och utrustning som det såg ut när den siste smeden gick hem 1924.

Häfla Hammarsmedja ​

S:ta Maria kyrka

Risinge S:ta Maria kyrka byggdes troligtvis under den senare delen av 1100-talet. Redan under 1200-talet byggdes kyrkan ut, både mot väster och öster och under 1300-talet tog man bort trätaket och ersatte det med de nuvarande valven. Kyrkans samtliga fem medeltida valv är försedda med målningar. Deras värde ökas av att de aldrig varit överkalkade. Målningarna är kyrkans största sevärdhet. Det finns inte någon svensk kyrka som i så stor rikedom har bevarat målningar av detta slag. Nästan alla konsthistoriker som behandlat svensk medeltidskonst har också uppmärksammat målningarna i S:ta Maria kyrka – en biblisk bilderbok framställdes i dessa målningar. Idag är det en mycket populär kyrka att gifta sig i! Under sommaren kan du följa med på en spännande guidning i S:ta Maria kyrka och ta del av historien om medeltidsmålningarna som tillhör de mest unika i norra Europa.

Trollkärringeskogen svartvit

Finspångs häxprocesser

Trakterna runt Finspång ruvar på en ryslig historia. På 1600-talet hölls en av Sveriges största och tidigaste häxprocesser där nio kvinnor och en man föll offer för dåtidens vidskepelser. Det finns många sägner om vad som hände i Finspångs häxprocess på 1600-talet. Följ med på en guidning och upplev stämningarna från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia. 

Vill du hellre gå själv kan du ladda ner en audioguide om Trollkärringeskogen i appen OnSpotStory – sök på Finspång.

Rejmyre Hantverksby

En av många och fortfarande levande bruksmiljöer i Finspångs kommun är genuina Rejmyre Hantverksby. Två mil öster om centralorten Finspång hittar du en unik miljö präglad av människor med passion och brinnande intresse för hantverk, konst, mat och historia.

Någon blåser glas

Turistinformation

Värdskap är ett vackert ord. Ett ord som andas engagemang, omtanke och att du som gäst är viktig. Värdskap ska kännas i hela kroppen. För oss i Finspång betyder värdskap – konsten att få människor att känna sig välkomna.

turistbyrå broschyr