Turbinmuseum i Orangeriet

Hitta hit

Kontakt

Slottsvägen 2C, 612 31 Finspång
Kontaktperson: Inger Welander

Telefon: 070-6373133

Hemsida: www.stalklubben.org

Öppettider

Torsdagar 13.00 – 16.00

Fakta

Här kan du se allt från den första orderboken till flygplansmotorn som utvecklades till att bli en av Siemens mest sålda gasturbiner.

Här finns De Lavals och bröderna Ljungströms första orderböcker. Du kan se lönedokumentation och de allra första skisserna på turbiner från slutet av 1800-talet i väldigt välbevarade skick.

Det första du möts av i entre´n är en stor flygmotor. Flygvapnet var på jakt efter en svensk jetmotor till flygplanet Lansen. Stal, som företaget hette då, var noviser på området, men kunde turbintekniken. Motorn, som kallades Dovern, var ytterst potent. Stal vann kontraktet i hård konkurrens.Tretton testmotorer togs fram. Den som finns i museet är den sista. 1952 tog flygvapnet beslutet att satsa på en utländsk motor.

Stal fortsatte att skissa på ännu en motor, Glan, men den stannade på ritbordet. Glan blev dock grunden för Siemens framgångsrika gasturbinverksamhet.

Ett besök i turbinmusset är både spännande och allmänbildande. ”Historien” är viktig för att ta riktning framåt”, som de ansvariga för museet formulerar det.

 Välkommen!