Vivi Hallström

Relationerna är kraften i Finspång

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och hon är hungrig på mer. Möt ekonomidoktoranden och energiknippet Vivi - en av de äkta (pizza)makarna och en av krafterna i Finspång.

Hon är född och uppvuxen i Uppsala. Han i Norrköping. De träffades i Singapore, blev ett par i Australien och lever drömlivet i Igelfors. Sedan 2020 driver Vivi och hennes man Victor vedugnspizzerian Pizzamakarna. ”Jag har alltid varit matintresserad men att jag skulle driva en restaurang trodde jag aldrig. Det här är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse”. Men resan dit har inte varit spikrak.

Deras vägar möttes när Vivi hälsade på sin mamma i Singapore samtidigt som Victor gjorde detsamma. ”Min mamma är från Singapore och jag träffade Victor där när han hälsade på sina föräldrar som hade flyttat dit för jobb”. Ganska snabbt fattade de tycke för varandra men de blev ett par först när de senare möttes i Australien. När de båda sen skulle flytta hem och börja plugga i Linköping så flyttade de till Östergötland och Norrköping. ”Victors familj hade då en sommarstuga i Igelfors och vi började tillbringade en hel del tid där”. En sommarstuga som idag är deras permanenta boende. Och arbetsplats. Det var 2011 och Vivi doktorerade i Företagsekonomi vid Linköpings universitet, men när andra barnet kom kände de att de ville ha en förändring. De bestämde sig för att flytta till Igelfors permanent. ”Vi behövde en förändring, och det var precis den här förändringen vi behövde. Här kan man leva sina drömmar”, säger Vivi.

På vilket sätt menar du?
Här kan du skapa dig det liv du vill leva – skapa dig något eget. Du kan leva enklare och få mer pengar att leva dina drömmar. Vi hade hektiska liv och behövde en downshifting – det fick vi här och kunde ändå ha ett fullt fungerande och framgångsrikt liv.   

Vad skulle du säga är speciellt med just Igelfors och Finspångs kommun?
Det är relationerna – relationerna och människorna är kraften. Det finns så många eldsjälar som vill bygdens väl och ser möjligheter. Det som inte finns – det skapar vi.

Hur då menar du?
Vi har nära till varandra och är bra på att etablera och ta hand om våra nätverk. Det är många som jobbar i det tysta – företag, ideella krafter och privatpersoner. Tillsammans blir vi väldigt starka.

Kan du ge något exempel?
Ja, exempelvis vi en upplevelsekväll där man får skapa sin egen parfym och därefter prova pizza-avsmakning. Idén uppkom på en nätverksträff med kvinnonätverket här. Vi kan använda våra olika kompetenser. Man kan bo över i byn också, vi ordnar det mesta ihop.

Hur kommer ni på idéerna?
Det är återigen det här med relationerna och dialogerna. Och närheten till varandra. Vi känner varandra, vill träffas och utvecklas. Därför startade några av oss kvinnliga företagare nätverket KRIB, – Företagsamma kvinnor i Regna-Igelfors Bygden.

KRIB?
Ett nätverk som består av 22 kvinnor som alla vill utvecklas och bidra. När vi ses dyker det alltid upp många nya idéer.

Har du någon användning av bakgrund från akademin skulle du säga?
Ja, absolut. Företagsekonomin såklart eftersom vi nu driver ett företag, speciellt när det gäller ledarskap, marknadsföring och projektledning. Men jag studerade också beteendevetenskap och att förstå hur människor fungerar har jag användning av i alla  möjliga sammanhang.

Nu lever du din dröm, kan du säga något om nästa steg?
Jag ska fortsätta leva den men har viljan att hela tiden utveckla mig själv och verksamheten. Just nu är det här perfekt!

Och avslutningsvis, när du träffar någon utifrån och ska berätta om varför Finspång och Igelfors är så bra – vad säger du då?
Friheten! Att i Finspångs kommun kan man bo och leva och ändå ha en framgångsrik karriär. Du får livskvalitet deluxe. På alla sätt.  

Fler krafter i Finspång

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Jan Schmidt på gräsmatta

Jan Schmidt

”Ingen kan göra allt, men någon kan göra något”. En enkel men så betydande filosofi som lett Jan Schmidt.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.