Jan Schmidt

”Har man bestämt sig för något så skapar Finspångsborna det”

”Ingen kan göra allt, men någon kan göra något”. En enkel men så betydande filosofi som lett Jan Schmidt till många spännande uppdrag. En filosofi som han nu tror kommer leda Finspång till en framgångsrik framtid. Den Grytgölfödde handelssonen har nu kommit hem och är fortfarande högst aktiv –det som ordförande i Torstorps IF.

Efter studier i handel och kontor började Jan på Konsum i Finspång 1971, där blev han kvar i 20 år – de sista tolv som varuhuschef. Framgångarna för butiken ledde till fler uppdrag inom koncernen men också utanför. ”Fram till 2016 jobbade jag för Kooperationen men också som försäljningschef för olika bagerier som Juvelbageriet och Fazer”.

Tidigt blev Jan aktiv i föreningslivet, först i brukshundsklubben och senare i Torstorps IF:s ungdomssektion och FAIK Ishockeys ungdomssektion. ”Vi hade själv hundar och barnen spelade fotboll och hockey, på den vägen är det”. Allt jobb runt om i landet och veckopendlandet till Finspång gjorde det till slut omöjligt för Jan att hinna med.

Du bodde hela tiden i Finspång?
Ja, det fanns inga andra alternativ för mig. Finspång är fantastiskt.

Vad är det som är så bra med Finspång?
”Det är helt klart en av de bättre friluftskommunerna med ett bra förenings-, kultur-, och idrottsliv. Vi har också en fin industrihistoria och stark företagskultur – här ryms och verkar både stora och små företag”. 

Och han tror att Finspång har en ljus framtid för sig. ”Det finns idag en kraft i Finspång – en gemensam samling med tydliga mål där industri, handel och besöksnäring drar åt samma håll. Har man bestämt sig för något så skapar Finspångsborna det”. Han fortsätter berätta om industrin med de gamla anorna som idag har blivit högteknologiska industrier. ”Finspång har ett strategiskt läge där det är nära mellan människor och nära rent geografiskt – vi har stambana, flyg och hamn bara ett par mil bort”. 

När Jan gick i pension 2016 tvekade han inte en sekund att fortsätta att jobba. Men på hemmaplan och ideellt. ”Jag hade jobbat 50 år runt om i Sverige och ville fortsätta att vara aktiv. Cirkeln är nu sluten – där jag en gång började är jag nu igen”.

Sedan 2019 är han ordförande för Torstorps IF – Finspångs idag största och mest framgångsrika fotbollsförening. ”Torstorps IF är en stark och etablerad förening som funnits sedan 1935. Det finns en torstorpsanda med en gemenskap där alla ställer upp och känner glädje. Jag är stolt över att vara ordförande och vara en del av ett starkt föreningsliv i Finspångs kommun”.

Just föreningslivet och föreningslivets styrka återkommer Jan till flera gånger.  ”Det finns ett stort utbud av föreningar och jag tror nästan varenda Finspångsbo är med i någon förening”.

Varför tror du att det är så?
”Som nyinflyttad är föreningslivet perfekt för att komma in i samhället. Och det förstår både kommunen och föreningarna. Det är ett fint samarbete där kommunen har glädje av föreningarna och tvärtom”.

Och framtiden för såväl Torstorps IF som för Finspång tror Jan är ljus. ”Vi har en god framtidstro för både föreningen och för Finspång. Det finns idag en kraft och ett driv där vi alla hjälps åt. Nu ska vi hålla i. Ingen kan göra allt, men någon kan göra något”, avslutar Jan. 

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.