Linnéa Skånberg

"Här lever jag min dröm" - möt Linnéa Skånberg, glasblåsarlärling på Reijmyre Glasbruk

”En stolt historia som man tar in i en ny tid. Det sammanfattar såväl Reijmyre Glasbruk som Finspångs kommun skulle jag säga”. När Linnéa Skånberg blev uppsagd från jobbet i Vingåker tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare. Och det på Reijmyre Glasbruk.

Företaget som Linnéa jobbade på skulle lägga ner. Med två barn, hus och inget jobb ställde hon sig frågan: ”Vad ska jag göra nu?”. Snabbt blev hon erbjuden en ny tjänst men hon tackade nej. Hon ville förverkliga sin dröm – drömmen om att bli glasblåsare.

Efter en del research på nätet fann hon utbildningen ”Hantverkslärling” – och till den kommande hösten skulle de ta in en glasblåsarlärling.  Kravet för att komma in var att man kunde gå som lärling någonstans. ”Jag tog kontakt med Viktor, som är vd på Reijmyre Glasbruk, och frågade om jag kunde få vara lärling hos dem”. Han svarade ja. Linnéa kom in på utbildningen – som enda glasblåsare – och har sedan augusti varit lärling på Glasbruket. ”Jag lever min dröm nu. Jag trodde aldrig detta skulle hända – men det var en mening med allting”, säger Linnéa.  

Idag jobbar nio personer i ”hyttan”, fyra personer med efterbearbetning och så ytterligare tre i butiken. ”Det är verkligen uppsving för Reijmyre Glasbruk och då har jag inte jobbat någon semesterperiod än”. Och semesterperioden är något Linnéa ser fram emot. ”Det kommer många besökare från hela Sverige, från andra delar av världen också faktiskt. Det är en upplevelse att besöka Reijmyre Glasbruk”. 

Reijmyre Glasbruk har en stolt och anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till 1810. De senaste åren har varit tuffa, men sedan två år tillbaka ser framtiden ljus ut. ”Man vågar satsa. Vi tar den stolta historian in i en ny tid och det är fantastiskt att vi 200 år senare fortfarande kan ha glasblåsningstillverkning här i Rejmyre”. En satsning som också lett till att fler hittat till Rejmyre och Finspångs kommun. ”Strax efter jag började kom ett par som är glasblåsare för att börja jobba här. Idag är vi en bra mix på företaget med äldre, yngre, tjejer och killar”. 

Vad skulle du säga är det bästa med Finspångs kommun?
”Människorna. Alla jag träffar är väldigt glada, trevliga och välkomnande. Det är en fantastisk miljö här också – det är så lätt att bli hemmablind, men jag ser det som inte bor här (än) och kommer med andra ögon utifrån. Och så är min upplevelse man vågar satsa Finspång – alla är positiva och det är en gemensam kraft framåt.”

Och vad skulle du säga att Reijmyre Glasbruk betyder för Finspång?
”Det är ett viktigt turistmål som lockar många besökare. Men det är också en arbetsgivare som lockar till sig nya att flytta till Finspång. Och så är det ju känt – vem känner inte till Reijmyre Glasbruk?” 

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Jan Schmidt på gräsmatta

Jan Schmidt

”Ingen kan göra allt, men någon kan göra något”. En enkel men så betydande filosofi som lett Jan Schmidt.