Johan Petersson

Kraften i Finspång är engagemanget

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan Petersson tillbaka till Finspång för 18 år sedan. Idag är han vice ordförande i FAIK Bandy och jobbar som inköpare på ett av Östergötlands största och mest högteknologiska företag – Siemens Energy.

Han lämnade Finspång i början av 90-talet. Men den Finspångsbördige Johan Petersson var snart tillbaka. ”Finspång har alltid funnits där. Här finns en trygghet och närhet som jag aktivt sökte mig tillbaka till”. Det som lockade Johan tillbaka var vänner och familj. Och jobbet som golfinstruktör på Finspångs GK. ”Finspång har en fantastisk tillgänglighet till sport och evenemang”. Sex år blev det på golfklubben – en tid som han beskriver som fantastiskt rolig men som krävde mycket tid och energi.

Under tiden träffade han också sin fru. ”Ytterligare en anledning till Finspång”, skrattar Johan. Av en tillfällighet fick han en fråga om att jobba som inköpare på Siemens Energy. ”Jag hade ingen utbildning eller erfarenhet men de såg väl mitt driv”, säger Johan. Nu har han jobbat på Siemens Energy, såväl globalt som lokalt, i tolv år.

Hur är det att jobba på ett globalt företag i Finspång?
Det är fantastiskt – på många sätt. Att vi just är ett högteknologiskt globalt företag men som ändå är lokala – det är ganska häftigt. Runt omkring i Finspång finns så mycket kompentens och vi drar nyttja av varandras styrkor och växer tillsammans. Något jag tror vi skulle kunna utveckla ännu mer.

I Finspång finns flera stora internationella företag och tillsammans med många mindre företag och de traditionella bruken finns alla möjligheter till ett rikt och framgångsrikt arbetsliv i Finspång menar Johan. ”Du behöver inte flytta för att skapa dig en internationell karriär”.

Men vad är det som är så bra med Finspång skulle du säga?
Närheten. Till allt. Det är ett fantastiskt ställe att leva och bo i och en lyx att växa upp så här. Du har fem minuter till allt. Men det är också närheten till människorna – du hittar alltid snabbt och enkelt rätt person att prata med. Och så idrottslivet.

Idrottslivet, berätta mer.
Vi har en bredd av föreningar och aktiviteter. Jag tror faktiskt det finns en förening för alla intressen. Det måste ju vara unikt. Och att det finns ett engagemang och driv i varenda liten förening.      

Så det är inte svårt att sälja in Finspång till en utomstående?
Inte ett dugg – här finns allt. Trygghet, närhet och engagemang. Dessutom fantastiska boendemiljöer och karriärmöjligheter – Siemens Energy, Gränges, Hydro för att nämna några av våra internationella företag. 

Finspång har gått från att vara en stad med ett sisådär-rykte till en stad med framåtanda och stolthet menar Johan. Och framtiden ser han med förhoppning på. ”Kommunen har utvecklats på ett mycket bra sätt och fortsätter vi i den här andan – tillsammans – så kommer Finspång gå en ljus framtid till mötes”. 

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Jan Schmidt på gräsmatta

Jan Schmidt

”Ingen kan göra allt, men någon kan göra något”. En enkel men så betydande filosofi som lett Jan Schmidt.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.