Johanna Ahlin

Två fastigheter blev en för mycket- och starten av Stay Easy Apartments

När Johanna Ahlin tillsammans med maken Stefan Ahlin hittade sitt drömhus, eller rättare sagt drömslott, i Rejmyre utanför Finspång tvekade de inte en sekund. Men två fastigheter blev en för mycket. När villan i Norrköping inte blev såld började hon fundera på om hon kunde hyra ut den. Det kom att bli starten på en framgångsrik företagsresa. Möt Johanna Ahlin, grundare, vd och ägare av Stay Easy Apartments.

Från Norrköping till Stockholm via London. För att sedan komma tillbaka till Norrköping. Men bara för en kort stund. För då lockade ett slott i Rejmyre.

– Vi tänkte väl aldrig att vi skulle flytta hit. Vi gick på visning för skojs skull och la ett bud. Vi hade inte ens högsta budet men fick huset ändå. Jag träffade säljaren och han gillade mig, skrattar Johanna.

Gilla Johanna är lätt. Och det här med att bygga relationer har präglat hela hennes liv. I grunden är hon ekonomiskt skolad men har hela yrkeslivet arbetat som säljare.

–  Jag började på bank men blev snart headhuntad till ett nytt jobb och sen till ett annat. Så har det fortsatt – jag har haft tur.

Om tur är att man gör ett bra jobb och ett hårt slit menar du?

– Haha, ja kanske så.

Efter bank blev det bemanningsbranschen och för några år sedan fastighetsbranschen.

–  Jag skulle flytta tillbaka till Norrköping för att skaffa mig ett nytt liv. En tidigare chef till mig jobbade nu på ett fastighetsbolag och hon undrade om jag ville starta upp en verksamhet i Östergötland och hyra ut lägenheter. Det ville jag.

Johanna lärde sig fastighetsbranschen. Samtidigt som villan i Norrköping inte ville bli såld började hon tröttna på jobbet. Då slog hon två flugor i en smäll. Sa upp sig, startade eget och började hyra ut huset. Det blev starten av Stay Easy Apartment.

Huset hyrdes snabbt ut. Hon fick smak på det och ganska snabbt, genom sitt kontaktnät, hade hon en ny lägenhet att hyra ut – Källvindsgatan 29 1101. Sen har det fortsatt. Idag hyr Stay Easy Apartment ut 162 lägenheter åt såväl stora aktörer som Heimstaden, Castellum och Lundbergs som mindre fastighetsägare i åtta städer runt om i Sverige.

– Fastighetsbolagen blir nedringa av företag som vill hyra lägenheter åt anställda för kortare perioder, men det är inte deras uppdrag och ligger inte i deras intresse. Därför hyr de ut till mig istället och jag i min tur hyr ut till företagen.

Affärsidén är enkel: att hjälpa företag hitta tillfälliga bostäder till deras anställda. Johanna matchar företagets efterfrågan och önskemål med lediga lägenheter hos fastighetsbolagen.

– Vi vill att företagets medarbetare ska känna sig som hemma – fast de är borta.

Vad skulle du säga är framgångsreceptet?

– Hårt arbete. Bekanta brukar kommentera att jag är lyckligt lottad som kan styra min tid själv. Jag brukar då svara, ”absolut, jag bestämma precis vilka 19 timmar per dygn jag ska jobba”. Och så nätverkande.

Nätverkande?

– Ja, det har hela mitt liv varit avgörande. Att träffas, utvecklas och bygga relationer. Jag träffar någon, som känner någon och så vidare. Det finns många bra nätverk – Tillväxt Finspång är helt klart ett av dem.

Idag finns Stay Easy Apartment i åtta orter och man har sex heltidsanställda där Johanna och hennes man Stefan, som också är delägare, är två av dem. Om framtiden säger Johanna så här:

– Jag är väldigt nöjd just nu. Det har varit slitiga år och jag behöver förvalta det som jag har nu. Men kanske att vi skulle finnas i Västerås också …

Stay Easy Apartments

Grundat: 2016

Omsättning 2021: 16 miljoner

Antal anställda: 6

Huvudkontor: Rejmyre

Finns i: Norrköping, Linköping, Finspång, Katrineholm, Oxelösund, Nyköping, Eskilstuna och Jönköping.

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.