Johan Riska

”Finspång är en fullserviceort – allt vi behöver finns inom 5 minuter”

”Någonting har hänt. Och det någonting är bra”. Orden kommer från Finspångsambassadören Johan Riska och handlar om Finspång – platsen som varit och är hans fristad. Där han bor, lever och utvecklas. Och han ser en attitydförändring med ökad stolthet hos Finspångsborna.

Postadressen är Finspång. Så har det alltid varit – så kommer det alltid vara. Johan Riska är född, uppvuxen och har alltid bott i Finspång. ”Finspång är en fullserviceort –allt vi behöver finns inom 5 minuter”.

Han är bara 35 år men har redan hunnit med mycket. Som 21-åring startade och drev han en framgångsrik fotostudio. Efter det jobbade han som Creative Director på reklambyrån Total Media. Idag är han Creative Director på Städarna. ”Jag jobbar en del i Norrköping nu och då får man höra lite ””gliringar”” om Finspång men det är aldrig svårt att ge svar på tal – och många förstår varför jag och många med mig älskar Finspång”. Och att han älskar Finspång det märks. ”Finspång har så sjukt mycket att vara stolt över och stoltheten hos oss som bor här blir bara större och större – framgång föder framgång”, säger Johan och menar att Finspång har gjort raketframsteg de senaste åren och att attityden har ändrats. ”Förut skämdes man för att säga att man var från Finspång”.

Men vad är det som är så bra med Finspång?
”Fem minuter. Fem minuter till allt. Fem minuter för att kunna springa i skogen, fem minuter till att bada, fem minuter till att handla. Fem minuter till i princip vad du vill. Sen finns det också en laganda i Finspång. Vi är tillräckligt små för att ha gemenskapen och enkelheten, men tillräckligt stora för att vara attraktiva”.

Du nämnde att stoltheten ökat och att attityden ändrats den senaste tiden – vad beror det på tror du?
”Jag kan inte sätta fingret på att det var exakt det där – jag tror det är många olika saker och satsningar som gjort det. Men kommunen, staden och folket har utvecklats och gått igenom en förvandling. Vi har tidigare accepterat en ovald sanning om Finspång och den accepterar vi inte längre. Vi börjar mer förstå vad vi har och inser hur bra det är här – saker vi tidigare tagit för givet. Idag är vi stolta”.

En annan sak Johan lyfter upp är näringslivet. ”Kolla bara på alla fantastiska företag som finns här – från stora internationella och högteknologiska till de anrika bruken och små entreprenörerna. Eller alla våra handelsföretag och nyetableringar som skett. Vi har också nya, fräscha restauranger och nattklubb”.

Om framtiden för Finspång säger Johan så här: ”Vi har framgångsvindar nu. Någonting har hänt, och det någonting är bra.”

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.