Sveriges befolkningsmängd har växt betydligt under 2000-talet. Redan 2004 passerade vi nio miljoner invånare, och i januari 2017 nådde vi över 10 miljoner. Enligt de senaste siffrorna från den sista december förra året har Sverige nu 10 551 707 invånare.
Men var befolkningstillväxten sker skiljer sig mellan landets olika kommuner.
Enligt ny statistik från SCB, framtagen av DN, ser vi att en majoritet av Sveriges 290 kommuner har haft en befolkningsökning det senaste decenniet, perioden 2013 till 2023.
Finspång har haft en positiv utveckling under denna period och kan stoltsera med en ökning på 3,78 %, från 20 903 invånare år 2013 till 21 694 år 2023. Detta är ett kvitto på att kommunen fortsätter att attrahera nya invånare och att vi som bor här bidrar till en fortsatt tillväxt och utveckling.
På nationell nivå är det i synnerhet storstadsområdena som har sett de största ökningar, med Knivsta som ledare i tillväxt tack vare sitt pendlingsavstånd till både Uppsala och Stockholm. Andra kommuner som vuxit markant inkluderar Upplands-Bro, Sundbyberg, Trosa och Nykvarn.
På andra sidan av listan hittar vi flera Norrlandskommuner som minskar i befolkning, där Dorotea, Övertorneå och Arjeplog har haft de största nedgångarna.
Professor Gunnar Andersson vid Stockholms universitet betonar barnafödandets betydelse för demografisk utveckling och säger: “Det beror till stor del på vad för åldersstrukturer som finns i kommunen. Har du en ung befolkning i barnafödande ålder så kommer kommunen fortsätta växa, medan motsatsen gäller för de kommuner som folk flyttar från eller där äldre dör.”
Detta fenomen är en del av en större trend i Europa, där unga lockas till storstadsområden av bland annat arbetsmarknadens dynamik och möjligheter.
För glesbygdskommunerna innebär färre invånare inte bara en mer homogen befolkning utan även ekonomiska utmaningar. Det kommunala utjämningssystemet bidrar dock till att fördela resurser mellan kommunerna.
I Sverige ser vi nu en minskning i barnafödandet. I januari 2024 registrerades de lägsta siffrorna på månadsbasis sedan 2002, vilket kan komma att förstärka skillnaderna i befolkningstillväxt mellan olika kommuner.
För oss i Finspång är den positiva trenden ett tecken på en attraktiv och levande kommun. Tillväxt Finspång arbetar vidare för att stärka denna utveckling och ser fram emot att fortsätta skapa möjligheter för både befintliga och nya invånare.