Finspångs häxprocesser

Trakterna runt Finspång ruvar på en ryslig historia. På 1600-talet hölls en av Sveriges största och tidigaste häxprocesser där nio kvinnor och en man föll offer för dåtidens vidskepelser.

Det finns många sägner om vad som hände i Finspångs häxprocess på 1600-talet. Alla har de en gemensam kärna som går ut på att tre trollkunniga kvinnor bodde i ett torp på Börsjö ägor som idag heter Stjärnvik. Myndigheterna fick kännedom om deras svartkonster och beordrade att kvinnorna skulle fängslas och förhöras. Kvinnorna anade dock oråd och flydde upp i skogarna norr om Finspång där de höll sig gömda en tid. När hösten kom och de gjorde upp eld avslöjade röken deras gömställe.

 

Kvinnorna fångades och ställdes inför rätta men innan domen föll fick de genomgå vattenprovet. Man band ihop armar och ben på dem varefter de kastades i en närbelägen göl. Den som flöt ansågs stå i förbund med den onde och var skyldig. Den som sjönk hade inga övernaturliga förbindelser och var oskyldig. Kvinnorna från Börsjö flöt och betraktades därför som häxor. Straffet för häxeri var att brännas på bål. För att vara riktigt säker på att kvinnorna säkert skulle brinna upp hälldes en kanna tjära över dem. Därefter knuffades de levande och 

vid fullt medvetande ner i elden.

 

Än idag sägs det att man kan höra kvinnoröster ropa i skogen: ”jag är oskyldig, jag är oskyldig”. Ingen skulle våga ta sig rådet att härma rösterna för då sägs det att man faller död ned innan solen går ner…

 

Audioguide

I appen OnSpotStory finns en audioguide för dig som vill upptäcka platsen på egen hand. Ladda ned appen och sök på Finspång.

Hitta hit

Guidningar

Följ med på en guidning och upplev stämningarna från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia. Aktuella datum, tider och biljetter för guidningar finner du 

på www.tickster.com