David Johansson

Klimat- och ekonomismart med geoenergi

- Ett av Sveriges största, privatägda brunns- och energiborrningsföretag finns i Finspång

Sverige är ledande inom geoenergi. Geoenergi är den tredje största förnybara energikällan i landet och ett av de större, privata företagen som borrar efter geoenergi ligger i Finspång. ”Det är klimat- och ekonomismart med geoenergi”, säger David Johansson, vd på FBB Finspångs Brunnsborrning. 

1979 startade Jonny Pettersson Finspångs Brunnsborrning. Idag drivs företaget av de två sönerna David Johansson, vd och Martin Johansson, ekonomichef.

– Vi är och har alltid varit ett familjeföretag. Och vi eftersträvar hela tiden att driva det i en familjär anda tillsammans med våra engagerade medarbetare.

Och det är det första David lyfter upp i intervjun – medarbetarna.

– Vi har fantastiska medarbetare. Till och med medarbetarnas respektive ställer upp när det behövs. Hur de och vi hanterat pandemin och gällande restriktioner är beundransvärt.

Det som en gång i tiden startade för att hjälpa privatpersoner att borra efter eget vatten är idag ett av Sveriges största, privatägda företag för borrning av vatten och av geoenergi. Idag står brunnsborrningen för 25 procent av omsättningen medan resterande står borrningen av geoenergi och bergvärme för. Redan i mitten av 80-talet började intresset för bergvärme men tog fart i mitten av 90-talet och har sedan dess fortsatt ökat.

– Det växer hela tiden. Det finns två så tydliga uppsidor av detta – bergvärme är positivt för klimatet och det är ekonomiskt fördelaktigt. Det har märkts extra mycket under den senaste krisen med stigande elpriser.

Hela Sverige som marknad

FBB jobbar över hela landet men fokus ligger i Östergötland, Sörmland, Närke och Småland.

– Finspång är perfekt på många sätt – ett är det geografiska läget. Vi verkar i Sveriges demografiska mitt och har närhet till många människor men också flera stora städer och vägar.

Och att verka i Finspång har fler fördelar menar David – en är bruksmentaliteten och drivkraften av att nå resultat med sina arbetsinsatser.

– Jämfört med kollegor i branschen upplever vi att vi har enklare att hitta rätt kompetens även om det självklart är svårt att hitta personer med rätt bakgrund. Som Brunnsborrare bör man ha mekaniskt intresse, maskinvana, lastbilskörkort, svets- och hydraulikkunskaper samt klara av ett fysiskt arbete i alla typer av väder oavsett årstid. I Finspång finns ett urval av denna kategori av människor och jag vill påstå att det är relaterat till Finspångs historia som bruksort inkluderat med alla våra skog- och lantbruksföretag. Sammanvägs detta med de högteknologiska företagen i Finspång så finns en unik mix av kompetens. Dessutom finns gymnasium i toppklass som jag tycker vi ska vara extra stolta över.

David är en aktiv entreprenör och företagsledare – förutom vd-jobbet har han valt att engagera sig i Tillväxt Finspång.

– Jag gillar initiativet där vi tillsammans; företagen/näringslivet, politiken och tjänstepersoner/beslutsfattare inom kommunen arbetar gemensamt för Finspångs bästa. Tillsammans blir vi en stark kraft som kan påverka. På riktigt. Här finns möjligheten att engagera sig och göra skillnad– ta den!

Vilka är de viktigaste frågorna att driva?

– För mig personligen är en bättre riksväg 51 högt upp på önskelistan. Vägen mellan Norrköping och Örebro och partierna mellan Ljusfallshammar och Svennevad är under all kritik – den måste bli bättre. Jag är övertygad om att både invånare, företag och vår kommuns attraktionskraft för nyetableringar skulle gynnas av det. Sen också för att locka fler att flytta hit borde vi se över strandskyddet. Vi har en fantastisk natur här med många sjöar och det finns områden där vi skulle kunna skapa attraktiva tomter utan att inskränka på strandskyddet i så stor utsträckning, anser jag.

FBB Finspångs Brunnsborrning

Grundat: 1979
Omsättning 2021: 80 miljoner
Antal anställda: 28 medarbetare
Huvudkontor: Finspång men arbetar i hela Sverige.

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.