Anders Svensson

”Liten familjär känsla men tillräckligt stora för att vara attraktiva”

- möt Coop-Anders Svensson i ett samtal om framtidens Finspång.

”Det händer så mycket bra just nu”. Orden kommer från Anders Svensson, mr Coop i Finspång. Sedan 1999 har han bott och verkat i kommunen, 2014 kom han till Coop och sedan 2018 är han vd. Och dessutom högst aktiv i Tillväxt Finspångs styrelse.

 

Några känner kanske igen honom från föreningslivet? Eller näringslivsorganisationen Företagarna? De flesta känner nog dock igen honom som Coop-Anders. Den Norrköpingsfödde killen kom till Finspång 1999 och är sedan 2018 ansvarig för Coop Finspång. Och han trivs i rollen som vd och utveckla Coop och i rollen som styrelseledamot i Tillväxt Finspång och utveckla Finspångs kommun.

 

– Jag vill hjälpa till och skapa en framtid för Finspång och alla fantastiska Finspångare på de sätt jag kan.

 

Idag är han vd för Coop som har fem butiker i Finspångs kommun. Han ansvarar även för gallerian på Viberga. Att det blev Coop var ingen självklarhet. Under hela sin karriär har han arbetat med ekonomi och åren innan resan med Coop startade drev han egen verksamhet där han hjälpte företag med ekonomi och revision. När han sen fick en fråga om att bli ekonomichef på Coop tvekade han inte en sekund.

 

– Jag sökte egentligen inget jobb men jobbet sökte tydligen mig. Och man måste vara öppet sinnad och det här var verkligen det bästa som kunde hänt mig.

 

Fyra år senare blev han vd. Trots tuffa pandemiår har Coop klarat sig bra, även gallerian. Och nu är det kölista för att få etablera sig på Viberga.

 

– Det var många som kom ihåg oss under pandemin och valde att handla lokalt. Även om många av våra hyresgäster i gallerian hade det tufft under pandemin så klarade sig de flesta. Och nu är det så hårt tryck att få etablera sig i gallerian att vi har kö. Bland annat har vi två större kedjor som står på kö för att etablera sig här.

 

Tillräckligt små och tillräckligt stora

 

Det bästa med Finspång tycker Anders är närheten. Till natur, kultur och upplevelser men också till varandra.

 

– Vi är en så pass liten kommun att det finns en ”alla-känner-alla-anda” men tillräckligt stora för att vara attraktiva. Och det märks att allt fler börjar få upp ögonen och intresset för Finspång. Som destination men också som ett alternativ att bo och leva i.

 

Anders berättar också om intresset från näringslivet.

 

– Finspång är en kommun som växer. Det har också gjort att allt fler företag är intresserade att etablera sig här.

 

Anders var tidigt aktiv i Tillväxt Finspång och han menar att satsningen har en viktig funktion att fylla.

 

– Det är en samlingsplats – ett klusterkit och neutral plats för näringslivet och det offentliga att mötas på och diskutera viktiga framtida utvecklingsfrågor.

 

Han ser också en stor betydelse i den gemensamma marknadsföringen av kommunen.

 

– Vi behöver bli bättre på att berätta om allt fantastiskt Finspång har. Dels för oss som själva bor i Finspång men framförallt till alla utanför. Så att fler förstår vilken fantastisk plats detta är.

 

Och om vision 30/35 säger Ander såhär.

 

– Den är viktig – för att vi alla ska ha något att jobba mot och drömma om. Men man ska komma ihåg att det just är en vision. Blir vi 26 000 istället för 30 000 så är det också bra. Sen tror jag det är viktigt att se uthålligheten i det, det ska inte ske imorgon – det ska ske 2035! Tillsammans är vi kraften i Finspång och vi är verkligen på rätt väg, avslutar Anders.

Fler krafter i Finspång

Vivi Hallström

Vivi Hallström

Efter över två decennier av studerande, jobb och hårt arbete lever hon nu sin dröm. I Igelfors. Och är hungrig på mer.

Johan Peterson

Johan Petersson​

Tryggheten, närheten och engagemanget. Det lockade Johan tillbaka till Finspång för 18 år sedan.

Linnéa Skånberg​

Linnéa Skånberg

När Linnéa blev uppsagd från jobbet tog hon möjligheten att förverkliga en barndomsdröm – att bli glasblåsare.