Finspångs grundskolor behöver fler företag som tar emot praoelever

Fler företag behöver ta emot praoelever

Praktisk arbetslivsorientering (prao) sker i grundskolan och är ett viktigt inslag i skolans arbete med omvärlden och mot arbetslivet. Eleverna får möjligheten att se hur det fungerar på en arbetsplats och får värdefulla erfarenheter. De får dessutom ofta syn på sina egna förmågor och kanske upptäcker nya intressen.

Skolans mål är att tillhandahålla en meningsfull och likvärdig prao med hög kvalitet. För att detta ska kunna genomföras behöver vi kunna erbjuda eleverna en rik variation av praoplatser. Av den anledning söker Finspångs kommuns skolor därför brett efter platser hos arbetsgivare, både privata och offentliga, som vill ge ungdomar från kommunens högstadieskolor chansen att upptäcka sin möjliga framtida arbetsplats.

Genom att erbjuda praoplatser kan vi tillsammans lyfta fram flera av de yrkesmöjligheter som finns i vår kommun med omnejd, både inom det privata näringslivet och den kommunala/regionala verksamheten.

Under våren 2024 har eleverna i årskurs åtta två veckors sammanhängande prao, vecka 16 och 17 för Nyhemsskolan samt vecka 20 och 21 för Grosvadsskolan. Under våren kommer även elever från Anpassad grundskola gå ut på prao, här har vi mycket färre elever samt en större flexibilitet när det gäller när praon sker och därför är inga exakta veckor ännu bestämda.

Tveka inte att anmäla ert intresse att ge en elev (eller flera) chansen att få en inblick i hur dagens arbetsmarknad ser ut och hur det fungerar på just er arbetsplats.
Tacksam för svar snarast😊

Ni hittar mer information här; Prao-platser för grundskolan – Finspångs kommun (finspang.se)
Här kan man också lämna en intresseanmälan.

Det finns även möjlighet att gå direkt till vårt praoverktyg Samverka.nu för att där registrera sitt företag och när man kan ta emot praoelever.

Studiebesök

Vi vill även slå ett slag för möjligheten att visa upp er verksamhet genom att bjuda in till studiebesök. Att få komma på studiebesök är uppskattat av elever på alla nivåer. Vi skulle behöva ha hjälp med att få till studiebesök på olika företag i Finspång och då kanske framför allt för elever på låg- och mellanstadiet men även på högstadiet.

Har ni frågor eller funderingar så tveka inte att kontakta Katarina Stenberg som är praosamordnare. Ni når henne på 0122-85321 eller på katarina.stenberg@finspang.se